Okçuluk Yarışma Mesafeleri
Yeni başlayanlar için en dikkate değer konu, uzaktan hedefi tutturmak değil, yakından okları tek noktada gruplayabilmektir. Bunu başarmak için birkaç metrelik mesafeden teknik antremanları yapmalı, atışta tutarlılık yakalanmalıdır. Hedefte ancak hep aynı noktayı tutturmayı başarınca hedefe uzaktan atış yapmaya geçilmelidir. Uzaktan da aynı beceriyi sergileyince sporcu başarıya ulaşmış olur. Elbette hedeften uzaklaşınca atış yapılan ortama, okun ve yayın tipine göre başka parametreler de işin içine girmektedir. 70 metre mesafeden bir elma büyüklüğündeki 10 puanı vurmak asla kolay bir meziyet değildir.
Kaynak: 13-14 Yaş Salon Şampiyonası, Türkiye Okçuluk Federasyonu
Diğer okçuluk branşlarında ise ulusal ve uluslararası standartlarda mesafeler belirlenmiştir. Geleneksel Okçulukta ülkemizde mesafeler, Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonunca belirlenmiş olup, puta atışlarında 18 metre ve 70 metre arasında değişmektedir. Menzil atışlarında ise amaç hedefi tutturmak değil, oku uzağa atmaktır. Menzil hakkında daha detaylı bilgi için diğer yazılarımıza göz gezdirin!
Türkiye Okçuluk Federasyonu Yarışma Talimatı uyarınca, ülkemizde World Archery yani Dünya Okçuluk Federasyonu kurallarına uygun şekilde yarışmalar düzenlenmektedir. Bir kulübe bağlı, müsabakayı düzenleyen federasyondan lisanslı bir şekilde müsabakaya hak kazanan sporcular sınıflandırılır. Makaralı ve Klasik Yay sporcuları yarışmalarda karşılaşmazlar. İkisinin ligi, kuralları, yayların kullanımları tümden ayrıdır. Ancak ikisinde de cinsiyet ve yaş grupları ayrımı aynıdır. Tüm faaliyetler, yine federasyonlarca onaylanmış okçuluk malzemeleri kullanılarak yapılmaktadır.
Kaynak: Açık Hava Turnuvası, Archery360.com
Sıralama atışları özelinde ok sayıları mesafeler, süreler ve kullanılan hedef kağıtları aşağıdaki gibidir:
Kaynak: Salon Turnuvası, World Archery
Tablodan görülebileceği üzere, okçuluk atışları 18 metre ve 70 metre arasında değişmektedir. Burada müsabaka tipi, okçuluk yay türü, yaş grubuna göre atış sayısı ve mesafeler değişmektedir. Tüm müsabakalarda sıralama atışları, bireysel ve takım yarışları düzenlenmektedir. Bunlar kendi içlerinde farklı uygulamalar yapmaktadır.
Tüm okçuluk kurallarına en doğru şekilde Türkiye Okçuluk Federasyonu web sayfasından almak için "Yarışma Talimatları”na ve World Archery sayfasından İngilizce olarak öğrenmek için "Rulebook" sayfasına tıklayarak ulaşabilirsiniz.