Okçuluk Sporuna Kaç Yaşında Başlanmalı?
Okçuluğa başlamanın yaşı olmaz! Bu cümle her ne kadar bizi kalbimizden vursa da, anatomik ve pedagojik olarak doğru değildir. Okçuluk gönüllerde taht kursa da, okçuluğa başlamak için çok erken yaş olduğu gibi, çok geç yaş da olması mümkündür. Burada iki türlü soruya yanıt arayacağız; birincisi "çocuklarda okçuluğa kaç yaşında başlanmalı”, ikincisiyse "ileri yaşlar okçuluğa başlamak için çok geç midir?”
Okçuluk yaş sınırı tanımaz bir spordur. Ancak elbette, belli başlı anatomik gelişimlerin olması, sağlık açısından çok önemlidir. Okçuluk yaş sınırı arayışında temel sebep, çocuğun kendisine ve çevresine zarar verebileceği ihtimalidir. Bireysel olarak, okçuluk sporuna başlama yaşı, topluluk içinde eğitim alacağı gerçeği dolayısıyla buna göre de şekillenmektedir. Nihayetinde bunun tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir spor olduğu bir farkındalık meselesidir ve insanlarda belli bir yaşın altında oturmayan algılar sebebiyle, çocuklara okçuluğu öğretirken bunun bilincinde ve farkındalığında olmak önemlidir. Günün sonunda, çocuğun olgunluğu, gücü ve kabiliyetini içeren bir değerlendirme söz konusudur. Güvenlik tedbirlerini anlayıp uygulayabiliyorsa, ufak bir yayı kaldırıp kirişi çekebiliyorsa, odaklanıp, kendine hedef koyabiliyorsa elbette okçuluğun yaşı yoktur.
Okçuluk Sporuna Kaç Yaşında Başlanmalı?
Günümüzde okçuluk sporu, açık hava okçuluğu ve salon okçuluğu olarak yaz – kış yapılabiliyor. Ruhen ve fiziken yeterli olan herkes yapabilir. Okçuluk sporuna başlama yaşı ideal olarak sekiz-dokuz yaştır ve teoride üst yaş sınırı olmayan bir spor branşıdır. Okçuluk ne yaş olarak ne de fiziksel hiçbir engel tanımaz, engelsizdir. Bakınız: Matt Stutzman.
8 yaşındaki bir birey hem psikolojik olarak talimatları anlayıp uygulayacak olgunluk oluşmaya başlamış, hem de başlangıç yayını emniyetli biçimde idare edebilecek kadar güçlenmiş olmaktadır. Bu yüzden okçuluk yaş sınırı 8 yaştır denilebilir. En önemlisi, okçuluğun çocuğunuzun isteklerinden doğup doğmadığını sorgulamaktır. Gerçekçi hedefler belirlemek için, isteğin kaynağını doğru tespit etmek gereklidir. Filmlerden, dizilerden gördüklerinden mi etkilendiği, yoksa okçuluk yapan birine mi özendiklerine göre okçuluktan alacakları keyif korunarak eğitimden de fayda almaları mümkün olabilmektedir.
Genellikle, çocuklarda dikkat süresi yaşla gelişen bir durumdur ve odaklanmanın kısa olması okçuluk açısından tehlikeli olduğu gibi, ileride okçuluk yapabilecek bireyin de istemsiz olarak spordan soğumasına sebebiyet yaratabilir. Amaç büyük okçu olmaya bir an evvel başlamak değil, önce keyif aldırmak ve sporu doğru tanıtmaktır. Her şey zamanla oturacağı için acele etmemek ve eğitmenin tecrübesinden faydalanmak doğru olacaktır. Okçuluğu öğretmek her zaman yay ve ok tutarak da olmamaktadır. Eğlenceden ödün vermeden -yani dikkatlerini yoğun tutmayı becererek- çocukları okçulukla tanıştırmak da mümkündür. Önemli olan odaklanmayı, güvenliği, okçuluk kaslarını ve kuralları pekiştirmektir.
Belli şartları yerine getiren çocuklarda aranmasa da, genellikle kulüpler okçuluk başlama yaşı olarak 8 yaş ve üstüne odaklanmaktadırlar. Eğitmene güvenerek ilerlemek en faydalısıdır. Özellikle spor eğitimi alanında eğitimli antrenörlere güvenmek, çocuğunuz ve kendiniz için yapabileceğiniz en doğru adımdır.
Size en yakın okçuluk kursunu bulmak için: En Yakın Okçuluk Kursu
Okçuluğun türlü faydalarını öğrenmek için: Okçuluğun Faydaları