Puta Nedir?

03-03-2023 13:01
Puta Nedir?
Puta Nedir?

Geleneksel okçulukta hedef minderi olarak kullanılan puta, dış katmanı genellikle deri, bez ya da sentetik malzemelerden, dolgusu döneme göre değişmekte ve bugünlerde pamuk yerine EVA gibi malzemelerden oluşan bir hedef minderidir. En pratik haliyle bugün, dış katmanı ok atıldıkta delik deşik olduğundan, yenilenme masrafı doğurmayan ve komple poliüretan ve EVA malzemelerinin laminasyonundan oluşan puta kullanılmaktadır.

Armut şeklinde, alt kısmı geniş bir daireden, üst kısmı küçük bir daireden oluşmuş gibidir. Genişliği ve yüksekliği Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu tarafından 110 cm eninde, 77 cm yüksekliğinde ve 20 cm kalınlığında olarak tanımlanmıştır ancak kullanım alanına göre farklılık gösterebilmektedir. Puta, tahtadan bir puta ayaklığı içine asılarak yerleştirilir ve putanın yüzeyinde farklı puanlardan oluşan halkalar yer alır. Okçular, puta koşusu adı alan müsabakalarda zorlukları değişen bu puanlara okunu isabet ettirerek yüksek skor almayı hedeflerler. 

Puta, okçuların hedef alma becerilerini geliştirmek ve atışlarını daha güvenli bir şekilde yapmak için kullanılır. Putalar, açık havada ya da kapalı mekanlarda kullanılabilirler ve okçuların farklı mesafelerden atış yapmalarına imkan verirler. Okçular, puta hedefin farklı halkalarına hedef alarak teknik becerilerini ve hassasiyetlerini geliştirebilirler. Sonuç olarak, puta minderi geleneksel okçuluğun vazgeçilmez bir parçasıdır ve okçuların hedef alma becerilerini geliştirmeleri ve atışlarını daha güvenli bir şekilde yapmalarına olanak sağlar.

Puta Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?

Okçunun amacına uygun büyüklükte ve kalınlıkta olması önemlidir. Putanın duvara yaslı şekilde kullanılmaması gerektiğinden, okun temreninin arkasına çıkma ihtimali düşünülmelidir. Okun temreninin putanın arkasına kaç cm kadar çıkacağı, öncelikle puta kalınlığıyla ve malzemesiyle olduğu kadar okun temren tipi, yaydan okun çıkış hızı, okun ağırlığı, atış mesafesi gibi birçok parametreye bağlıdır. Atış yaptığımız mesafeye ve ustalığımıza bağlı olarak putanın büyüklüğü de önem arz etmektedir. Farklı ölçülerde ve göbeği değiştirilebilir putalarımızı buradan inceledikten sonra, putanızda sürekli talim yapabilmek için yeni puta veya kılıf almaktansa putanıza asabileceğiniz puta hedef kağıtlarımız da oldukça kullanışlıdır.

Hem iç hem de dış ortamda putanızı kullanırken putanın merkezini standart ölçülerde havada tutabilmek için taşınabilir puta hedef ayaklığı kullanmanızın büyük faydası olacaktır. İmkanınız varsa puta hedef ayaklığına benzer bir askı aparatı da kullanabilirsiniz. Ancak putanızın her atışta kendi etrafında dönmemesi için en az 3 noktadan sabitlemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Bunun da haricinde okun putayı komple ıska geçme ihtimali de bulunmaktadır. Bu sebeple alanınız varsa ayaklık haricinde koruma ağı kullanılması da çevre emniyetini sağlayacağı gibi, hem okunuzu hem de çarpmak üzere olduğu zemini korumakta en faydalı üründür.

Her ihtiyacınızda en doğru ürünleri almanıza yardımcı olacak satış ekibimizle temasa geçmeniz bizleri mutlu eder!
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.